Üdvözöljük a Melykuti.hu oldal blogján

A szív is dajkál őssejteket

Amerikai őssejt kutatók megtalálták, hogy hol "laknak" a szívben az őssejtek. A felfedezés arra utal, hogy valószínűleg a szív is képes kijavítani önmagát - bár egyelőre nem tudni, milyen feltételek esetén, és kérdés, sikerül-e egyszer a szívhez tartozó őssejteket úgy befolyásolni, hogy meggyógyítsák a halálozási statisztikákat vezető szívbetegségeket is.

Bővebben: A szív is dajkál őssejteket

Kérem az íriszigazolványát!

A kulcsoknak, bankkártyáknak és jelszavaknak ezennel befellegzett ha ez John Daugman-tól függne. Daugman, mint a Cambridge egyetem komputer kutatója, kifejlesztett egy olyan személyfelismerő rendszert, ami minden magára adó sci-fi rajongónak már ismerős lehet, ugyanis a gép az alany íriszképe alapján azonosítja be az embereket. A megelőző tesztek során tavaly már több bankszámla tulajdonos tudott úgy felvenni készpénzt automatából, hogy elég volt azonosításként belepillantaniuk egy kamerába.

Bővebben: Kérem az íriszigazolványát!

A tetoválás örökre szól

Tetoválás örökreProfi tetováló mesterek keze alól remekműnek beillő, plasztikus ábrák, fotó minőségű képek kerülnek ki, s mind többen díszítjük magunkat ily módon. A tetoválás divat. Mint ilyen, akár mulandó is lehet, ugyanakkor gyakorlatilag örökre szól.

Bővebben: A tetoválás örökre szól

Beszél a testünk

Magatartásunk, gesztusaink árulkodnak gondolatainkról, érzéseinkről, szavaink komolyságáról. Aki jártas a testbeszédben, előnyére fordíthatja tudását.

Bővebben: Beszél a testünk

Felemás szemek embereknél

Felemás szemek embereknélÁllatoknál, főleg egyes macska és kutyafajtáknál megszokott dolog, hogy különböző színű a két szemük. Emberek között is előfordul, de csak minden huszonöt vagy harmincezredik ember születik ilyen különleges szemekkel. Vannak köztük híres világsztárok is.

David Bowie-nak egy gyermekkori verekedés közben sérült meg a szeme, ezért lett eltérő az egyiknek a színe. Szemorvos szerint gyakran előfordul az ilyen - úgynevezett - trauma általi elszíneződés. Vagyis a sérülés okozta bevérzés maradandó változást okozhat a szem színében is. A legtöbb esetben azonban az eltérő szemszínt genetikai változás okozza.

Bővebben: Felemás szemek embereknél

A kisbabák agya úgy jár, mint a tudósoké

kisbabák agyi fejlődéseA legtöbben úgy gondoljuk, hogy az újszülöttek még nem sokat tudnak a világról. Egészen más véleménye van erről Alison Gopniknak, aki a kaliforniai Berkeley Egyetemen kognitív pszichológiával foglalkozik.

Korábban a tudomány filozófiai kérdéseit tanulmányozta, és ez vezette el a csecsemők pszichológiai fejlődésének vizsgálatához. Feltételezése szerint ugyanis életünk első hónapjaiban ahhoz hasonlóan fedezzük fel a világot, ahogy a tudósok egy megoldatlan problémán dolgoznak. A New Scientistnek adott interjúban a professzor asszony arról a hatalmas változásról beszél, amely az elmúlt évtizedekben végbement a kisgyermekkori szellemi fejlődés feltérképezésében.

Bővebben: A kisbabák agya úgy jár, mint a tudósoké

A haj élete

Haj életeHajunk - pontosabban egyes hajszálaink - átlagosan hét évet élnek,  ám élettartamuk nagyon különböző lehet. Egészséges növekedés esetén a hajszál naponta 0,35 milliméternyit nő, tehát hajunk havonta körülbelül egy centivel lesz hosszabb.

Bővebben: A haj élete