Üdvözöljük a Melykuti.hu oldal blogján

A szív is dajkál őssejteket


A teljesen kifejlődött szívsejtek nem osztódnak, ezért a szakértők azt gondolták, hogy a szerv képtelen sérülés után regenerálódni. Azután 2003-ban Piero Anversa laboratóriumában (New York Medical College, Valhalla, New York) a kutatók egerek szívében őssejteket fedeztek fel, és a felfedezés nyomán az emberi szívben is megtalálták azokat. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy az őssejtek kezdettől fogva a szívhez tartoztak, vagy csak más szövetből, például a csontvelőből vándoroltak oda.

Anversa munkatársa, Annarosa Leri szisztematikusan keresni kezdte azokat a "zugokat" a szívben, ahol megbújhatnak az őssejtek, ezeknek ugyanis dajkáló sejtekre van szükségük a fejlődéshez. Dr. Leri csoportja először felnőtt egerek szívében, majd az emberi szív pitvaraiban is megtalálta a szívizom sejtek között meghúzódó őssejteket.
Leri és munkatársai szívműtétek során élő emberekből kikerülő szívdarabkákból sikeresen kigyűjtötték az őssejteket, kitenyésztették őket, és sérült patkány- és egérszívekbe transzplantálták. Ígéretes eredményeik arra utalnak, hogy a szívből származó őssejtek a máshonnan vetteknél alkalmasabbak a beteg szívek kijavítására.

A független szakértőként megkérdezett Stephen Minger (Cell Biology Laboratory, King"s College, London) szerint az első feladat, hogy tisztázzák a szívhez tartozó őssejtek működését, már amennyiben valóban léteznek ilyenek.