Üdvözöljük a Melykuti.hu oldal blogján

Eltető víz

A jó közérzet és szép bőr titka a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. Naponta körülbelül két liternyit kell(ene) innunk, méghozzá lehetőleg teát és ásványvizet. Ebből is szigorúan a szénsavmenteset. Ezt nem túl nehéz betartani, nem is nagyon költséges, mégis hatékony.

De a víz külsőleg is jótékony hatású. Az 1800-as években Sebastian Kneipp német tiszteletes betegségéből vízzel és gyógynövényekkel kúrálta ki magát. A módszer világszerte elismert. Tiszteletére Kneipp-kúrának nevezik a tanai alapján történő kezelést. Lényege az egészséges biológiai ritmus kialakítása, hogy a test, a szellem és a lélek harmóniába kerüljön. Véd a káros környezeti behatásoktól. A gyakorlatban a szervezet általános edzettségi állapotának erősítésére megfelelő étrend és gyógynövény kúra mellett különböző vizes leöntéseket illetve vízmasszázst alkalmaznak a Kneipp kúra során. Egy kicsit még az akupunktúrával is rokonítható: a bőrt stimulálva az idegrendszerre hat, mely belső szerveinket irányítja.

Napjainkban elsősorban az egészség és a szellemi frissesség megőrzésére, megelőzésként, illetve stresszoldásra használják a módszert.

Magyar nyelvű könyv, illetve néhány wellness központ is foglalkozik a Kneipp kúrával, így gyakorlatilag bárki számára hozzáférhető. De különösebb szakértelem nélkül is tapasztalhatjuk, hogy nagyszerű regeneráló és lazító hatása van egy illatos, meleg fürdőnek, pláne, ha még hangulatvilágításról vagy kényeztető illóolajokat is használunk mellé.