Üdvözöljük a Melykuti.hu oldal blogján

Gyilkos légkondi

A betegség okozója az a legionella nevű baktérium, amelyik a légkondicionáló berendezésekben, sőt, gyakorlatilag mindenütt a környezetünkben is megtalálható. Emberről emberre azonban nem terjed a kórokozó.

A legtöbb légkondicionálót télen egyáltalán nem kapcsolják be, a benne lévő vízben ilyenkor felszaporodnak a baktériumok. Köztük a legveszélyesebb az úgynevezett légiós betegséget okozó legionella baktérium. A legionella tulajdonképpen tüdőgyulladás, mely magas lázzal, gyötrő fejfájással jár. Súlyos betegség, mely nehezen gyógyul, és bele is lehet halni. A veszély azonban elkerülhető, ha a légkondicionálókat megfelelően karbantartják, tisztítják. A művelet nem igényel többet fél óránál, és néhány ezer forintos kiadást jelent. Fontos, hogy szakszerűen végezzék el, mert nem elég a berendezést jól átszellőztetni, vagy kitörölgetni. A tisztításhoz speciális anyagra van szükség, mert a baktériumokat és gombákat csak így lehet eltávolítani.

Pár éve Miskolcon egy tizennyolc éves lány és egy idős férfi esett áldozatul a betegségnek. Az orvosok annak ellenére nem tudták megmenteni az életüket, hogy mindkettőjüket az intenzív osztályon ápolták, és a férfi esetében sikerült a betegséget még életében diagnosztizálni is.  Magyarországon 1998. óta jelentik be a betegséget. Azóta tudjuk, mennyi fordul elő országosan – de ez az adat csak a diagnosztizált esetekre vonatkozik. Ezért lehetséges, csupán a diagnosztika javulásának tudható be, hogy szám szerint emelkednek az esetek.

A baktérium nedves, párás környezetben kitűnően szaporodik, de jelen van – illetve lehet - a környezetünkben számos helyen, a szabad vizekben, vízvezetékekben. Közvetlenül azonban nem fertőz, emberről emberre nem terjed a kórokozó. A fertőzés mindig inhalációs úton, tehát vízpermet belélegzésével történik, a betegség kialakulása nagymértékben azon is múlik, hogy a szervezet immunállapota milyen. Veszélyeztetettebbek a dohányosok, az immunkárosodott emberek.

Külföldön az adatok alapján erős párhuzamot vonnak a légkondicionáló használata és a kór kialakulása között, hazánkban azonban ez nem jellemző. Borsodban sem volt súlyos, diagnosztizált eset eddig, most pedig egy hónapon belül kettő is halálesettel végződött.