Üdvözöljük a Melykuti.hu oldal blogján

Érdemes elkerülni a horvát autópályát? Nem!

2017. július 1-től ismét 10%-al emelkedett a horvát autópálya díja, ezért felmerülhet, hogy érdemes lenne elkerülni a fizetős szakaszokat. De tényleg érdemes kikerüli? NEM! Mutatjuk miért...

 A horvát autópályák fizetős szakaszokra vannak osztva, az autópályára történő felhajtáskor egy igazoló szelvényt kell kivenni az automatából, ami után a sorompó felemelkedik és indulhatunk tovább. Fizetés lehajtáskor esedékes a megtett út arányában, amely történhet kunával vagy euroval (kunában kapjuk vissza az esetleges visszajárót ha euróban fizettünk), bankkártyával vagy ENC készülékkel. A leggyorsabb és legkevesebb várakozási időt az ENC készülékkel történő fizetés jelenti. A készpénzes és bankkártyás fizetés esetén általában sokkal hosszabb várakozással és tömött sorokkal találkozhatunk, ezért érdemes ezt elkerülni.

 

 

A horvát autópálya díj nagyon drága, de tényleg érdemes elkerülni a fizető szakaszokat? Hacsak nincs hosszabb időn az utazásra, illetve kifejezett célunk a horvát eldugott falvak felkeresése vagy a szerpentineken tovább csiszolni vezetési tudásunkat, akkor határozottan NEM a válasz.

A1 Zágráb-Split helyett D1-es főút 

Autópályán 3 óra 33 perc alatt lehet megtenni 200 kuna fizetése mellett. Helyette a Lucko-Dugopolje 379 km-es szakaszon, választhat egy 5 óra 35 perc, 357 km hosszú alternatív útvonalat Zágráb és Split között.

A1 Zágráb-Dubrovnik helyett: D36, D1 és D8 
Forgalom nélkül 5 óra 32 percet alatt teljesíthető ez a szakasz, de  256 kunát kell fizetni érte.  A Luckótól Karamaticig húzódó 481 km-es szakaszon, választhat hosszabb alternatív utat Zágrábból Dubrovnikba 0 kunáért. A nem fizetős útszakasz 559 km hosszú és 8 óra 39 percig tart.

Az alternatív, nem fizetős útvonalakat legkönnyebben a google térkép útvonaltervezőjével lehet megtervezni a kiindulási és célállomás megadása után a Beállítások alatt Elkerülendők Autópályák és Útdíjak opció megadásával. Ettől függetlenül nem minden esetben tudjuk elkerülni a fizetős útszakaszokat, van olyan eset pl. hogy másik országon is keresztül kell hajtanuk. (pl. Bosznia-Hercegovina)

Az ENC készülék bérlésével horvát autópálya díjat nem spórolunk meg csak időt, viszont cserébe díjmentesen adják a készüléket és még letét sem kell fizetnünk érte. Persze, ha hajlandóak vagyunk megvenni az ENC készüléket, akkor mintegy 21%-ot spórolhatunk is az autópálya díjakon, de ez csak annak éri meg, aki évente több alkalommal közlekedik a fizetős szakaszokon és hajlandó maga intézni az esetleges felmerülő problémákat. A készülék elektronikus, előre fel kell tölteni az összeget rá, amelyet le tudunk autózni bármennyi ideig.

Az emelést érintő horvát autópálya szakaszok az alábbiak:

 • A1 Zágráb–Dugopolje,
 • A1 Zágráb–Karamatići (Ploče),
 • A1 Zágráb–Károlyváros (Karlovac),
 • A1-A6 Zágráb–Fiume (Rijeka),
 • A4 Zágráb-Muracsány (Goričan),
 • A3 Zagráb-Lipovac,
 • A3-A5 Zágráb-Eszék (Osijek),
 • A11 Mraclin-Lekenik,
 • Bregana,
 • Sveti Ilija alagút,
 • Krk-híd Krk-szigetére.