Üdvözöljük a Melykuti.hu oldal blogján

Sport várandósan

Mindenekelőtt fogadja el azt: a legtöbb szakértő egyébként egyetért abban, hogy a sport több hasznot hoz, mint amennyi a kockázata az anyára és magzatára nézve.

Súlyponti kérdések A terhesség nagyon nagy változásokkal jár. Az egész női testet, annak szinte minden porcikáját megváltoztatja. A kismama a kilencedik hónap végére akár 15 kiló pluszt is felszedhet. A speciális testsúlygyarapodás miatt megváltozik, eltolódik a test súlypontja. Ezért járnak láthatóan másképpen a kismamák. Ezzel együtt gyengül az egyensúlyérzés és a koordinációs készség; a gyors helyváltoztatás is nehézkessé válik. Az ízületek terhelése jóval nagyobb, mint egyébként, a terhesség végére lazábbak lesznek. Megnő a sérülés veszélye – akár egy akaratlan ugrás vagy gyors mozdulat is végzetes lehet.
Kizáró okok Akinek valamilyen krónikus betegsége van, vagy veszélyeztetett terhes, legyen nagyon óvatos. A szívbillentyű-probléma, a vesebaj, az elhízás, a magas vérnyomás, az ikerterhesség, a nyitott méhnyak általában kizárja a testmozgást. De ha a terhesség normális lefolyású, ha a kismama makkegészséges, akkor igenis mozogni, sőt sportolni kell!
Ajánlott sportok Általában a nem megerőltető mozgás ajánlott: az úszás, a séta, a kocogás. Ezek általában a terhesség egész ideje alatt megengedettek, sőt nyomatékosan javasoltak.
A tenisz, a különféle labdajátékok, az ütközéssel járó sportok - kosárlabda, foci- inkább csak az első 12 hétben űzhetők. Ha a terhesség előtt egyáltalán nem sportolt, legyen óvatos, konzultáljon orvosával: ő milyen mozgást javasol. Az idő előrehaladtával is rendszeresen beszélje meg vele, folytathatja-e az adott sporttevékenységet.
Óvatossági rendszabályok A terhesség alatt felmerülhetnek olyan változások, amelyek miatt abba kell hagyni az adott típusú testmozgást, de lehet, hogy egyáltalán: fel kell hagynia magával a testmozgással a terhesség hátra levő időszakára.
* Soha ne vállaljon felesleges kockázatot a mozgással. Ne erőltesse túl a szívét: csak 75 százalékos teljesítményen dolgoztassa, azaz 140-nél ne menjen feljebb a pulzusa.
* Ne törekedjen ugyanolyan eredményekre terhessége alatt, mint korábban. Hagyja abba, ha fáradtnak érzi magát, ne merüljön ki. Viszont soha ne álljon le hirtelen. Azaz minden testmozgás után iktasson be egy lelazító részt.
* Fogyasszon sok folyadékot, hogy elkerülje a túlhevülést és a kiszáradást.
* Azonnal keresse fel orvosát, ha bármi rendkívülit tapasztal: vérzés, hasi fájdalom, görcsök, mellkasi fájdalom, bokadagadás, szédülés, légszomj, nem megfelelő súlygyarapodás.

Tiltott sportok

Búvárkodás, ejtőernyőzés, vízisízés, harcművészetek, lovaglás, hegymászás, ugróasztal, szertorna, súlyemelés.