Üdvözöljük a Melykuti.hu oldal blogján

Tompa az agyam

Ha az a cél, hogy tisztábban lásson, világosabban gondolkozzon, éberebbnek, gyorsabbnak, hatékonyabbnak érezze magát, sok ember hajlamos a rövidebb utat választani: azaz elsősorban különféle gyógy- és egyéb kémiai csodaszerekre hagyatkozni. Pedig van más megoldás is, megmutatjuk:

1. Ne hagyja ki a reggelit

Gyorsan felhajt egy kávét vagy sietve elrág egy pogácsát, miközben a kabátját veszi. Biztos lehet benne, hogy a neuronok (idegsejtek) szempontjából nagyon rosszul fog kezdődni a napja. Aki átugorja a nap első étkezését, ne csodálkozzon, ha hamarabb kifárad, csökken a koncentráló- és a teljesítőképessége. A kiegyensúlyozott reggeli - egy joghurt vagy egy csésze tej, egy gyümölcs, kevés kukoricapehely, egy kanál méz vagy dzsem - növeli a vércukorszintet, azaz a szürkeállomány működéséhez szükséges üzemanyag mennyiségét, valamint az idegsejtek közötti fontos ingerületátvivő anyag (acetilkolin) koncentrációját, ami elsősorban a közép- és hosszú távú információtárolást segíti.

2. Fontos a vas

A vashiány bizonyítottan negatívan befolyásolja a koncentráló képességet, rontja a memóriát, sőt az új dolgok elsajátítását is megnehezíti. A napi vasszükséglet kielégítésére és a vas felszívódásának elősegítésére fogyasszon elegendő halat, húst, zöldséget és gyümölcsöt, például paprikát, endíviasalátát és narancsot.

3. Egy kis jód

A szellemi aktivitás megőrzésében egy másik elemnek, a jódnak is komoly szerepe lehet. A hiányával küszködők rendszerint fásultabbak, kevésbé érdeklődőek, hiányzik belőlük a kezdeményezőkészség, nehezen hozzák meg a döntéseket. A jódhiány megelőzése érdekében elég, ha hetente egyszer-kétszer tengeri halat fogyaszt, vagy ha jódozott sót használ. Vigyázat: a jódozott sót felesleges a főzővízbe tenni, mert a molekula módosul, és nem fejti ki hatását.

4. A hamis mítosz

Hemingwaytől Toulouse-Lautrecig számos íróról, festőről, poétáról és zeneszerzőről köztudott, hogy rendszerint alkohol hatása alatt alkottak. Ebből azt a következtetést lehetne levonni, hogy az alkohol kedvez a szellem teljesítőképességének, fokozza az alkotókedvet és a kreativitást. Meglehet, egy bizonyos mérsékelt alkoholszint valóban oldja a gátlásokat, és szabad folyást enged a művészi teremtő indulatnak. Ám az biztos, hogy köznapi szinten az alkohol egyáltalán nem segít a logikus gondolkodásban, rontja a reflexeket, csökkenti a figyelmet és a pontosságot, sőt, nagy mennyiségben fogyasztva maradandó idegsejt-károsodásokhoz is vezethet.

5. A koffein haszna

Az alkohollal szemben valóban serkentőleg hat az agyműködésre. Nemcsak a kávéban, hanem a teában, a csokoládéban és a kólában is megtalálható. A kávészünetben magunkhoz vett koffein akár tíz százalékkal is megnövelheti az agy információfeldolgozó kapacitását, és segít leküzdeni az evés utáni klasszikus fáradtságot.

6. Víz mindenekfelett

A hatékony agyműködés egyik legalattomosabb - és legkevésbé ismert - ellensége a dehidratáció. Ha nincs elég folyadék a szervezetben, az feltétlenül lassabb, rosszabb szellemi munkavégzéshez vezet. A szomjúság ehhez képest mindig bizonyos késéssel jelentkezik, éppen ezért ne csak akkor igyon, ha úgy érzi, igazán megszomjazott. Naponta legalább másfél-két liter vizet (limonádét stb.) fogyasszon el. Ezzel, bár közben nem feltétlenül fog eszébe jutni, az idegsejtjeinek is jót tesz.

Ajánljuk még: