Üdvözöljük a Melykuti.hu oldal blogján

Kérem az íriszigazolványát!

Az írisz összehúzódásával kontrollálja, hogy mennyi fény juthat be a szembe, és két izomból és elasztikus rostok kötegeiből áll, “mint egy tál spagetti”, meséli Daugman. Ezek a rostok egy teljesen véletlenszerű mintázatba rendeződnek még a személy születése előtt.   

A Daugman által tervezett kamera infravörös fény segítségével feltérképezi az íriszt, és egy digitális kóddá fordítja le a rostok mintázatát. (“Az eljárást nem szabad összekeverni a retina-azonosítással,” figyelmeztet Daugman, “ahol a gép a szemgolyó hátsó, belső falán lévő retinának a vérér-térképét fordítja át egy digitális kóddá, és ahol a módszerhez elengedhetetlen, hogy a személy közvetlen közelről nézzen bele a kamerába. Az írisz azonosításnál viszont a kamera akár egy méternyire is lehet az alanytól.)

Daugman az eddig összevetett 30 millió íriszminta közül még nem talált két ugyanolyant, vagy azonosított be rosszul bárkit az íriszképe alapján. Szerinte ez egyáltalán nem meglepő, mivelhogy egy ember íriszmintája egyénibb még a DNS állományánál is. A bal és a jobb szemünknek is más a mintája, és még egy egypetéjű ikerpárnak is máshogy rendeződnek el a rostok születésük előtt.

A kamerát nem lehet fényképpel kijátszani, mivel egy élő pupilla folyamatosan változtatja az átmérőjét, még folyamatos fénynél is vannak minimális változások, és Daugman rendszere figyel is ezekre az apró mozgásokra. A gép egy másodperc alatt képes végigfuttatni 100.000 már betáplált íriszkódot, és azonosítani azt, aki a kamera előtt áll.