Üdvözöljük a Melykuti.hu oldal blogján

Carl Sagan - kapcsolat

Dr. Sagan mindegyik volt. Különleges személyiség, aki egyesítette magában az ideális tudós ismérveit: hihetetlenül tájékozott volt, aki azonban nem burkolózott a tudomány terminus technikusai ködös függönye mögé, hanem megosztotta velünk, az érdeklődő laikusokkal a tudását. Az amerikai nép természettudósa, aki az Emmy- és Peabody-díjat nyert Kozmosz c. tévé sorozatban kedves arccal és végtelen türelemmel magyarázta a nézők millióinak közérthetően és élvezetes körítéssel az űr rejtelmeit. A Cornell professzora, a kaliforniai Jet Propulsion Laboratory meghívott tudósa, a NASA bolygókutató programjainak vezető személyisége: kezei alatt váltak sikeressé a Mariner, a Viking, a Voyager és a Galileo-expedíciók.

Bár nem adatott meg neki az idegen civilizációk felfedezésének öröme, neki köszönhetjük azt, hogy a Pioneer 10 és 11 műholdak arannyal galvanizált plaketten vitték magukkal az emberiség szimbolizált, tudományos nyelven és idegen civilizációk számára írott ismertetőit a Naprendszeren kívülre. A tudóstársadalom huszonkét amerikai díszdoktori címmel ismerte el munkásságát. Megkapta a John F. Kennedy-díjat az Amerikai Asztronauták Szövetségétől, az Amerikai fizikusok Társaságától a “közjót szolgáló fizikáért”, Szilárd Leó elismerését, a Szovjet Kozmonauták Szövetségétől a Konsztantyin Ciolkovszkij-díjat, és kitüntették az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia legmagasabb díjával is. Az emberek tőle tanulták meg, hogy az űr milyen csodákat rejt magában. A Kozmosz című tévésorozatból készült könyve (1980) hetven hétig uralta a New York Times bestseller-listáját. Az éden sárkányai című könyvéért pedig 1978-ban Pulitzer-díjat kapott. Nevét most már az űr is őrzi: a Marsra érkezett Pathfinder leszállóegységét a NASA munkatársai immár Dr. Carl Sagan Emlékállomásnak hívják.

Az egyházak viszont elítélték őt, mert több tudóstársával együtt - mint ahogy ezt élete legutolsó könyvében: A démonok lakta világ: a tudomány mint gyertya a sötétben is leírta - a felsőbbrendű lényben való hitet valamiféle homályos, a történelem előtti korból itt ragadt gyakorlatként minősítette, amelyben az elfojtott irracionalizmus úgy él tovább, mint az asztrológia a különféle babonákban.

Carl Sagan nemcsak a csillagászat terén jeleskedett, hanem azt emberi intelligencia evolúciójának területén is, és Ennek legékesebb bizonyítéka az előbb említett Az éden sárkányai című könyv, amelynek kiindulópontja az, hogy az emberi intelligencia olyan új feltételeket teremtett az emberiség számára, amelyekkel együtt még nem tanult meg élni, és ezért az egész emberi nem fennmaradása múlik azon, hogy ezzel a sorsdöntő fordulattal és annak természetével mennyire jövünk tisztába - Ehhez viszont ismernünk kell kialakulásának folyamatát is.

A Kapcsolat című filmben többé-kevésbé Sagant is megismerhetjük dr. Arroway személyében, aki Sagan lehetetlent nem ismerő tudós és egyben a racionális, bizonyítékokban gondolkozó lényét közvetíti számunkra. Ez lenne - vagy inkább ez lett volna - ő.

“A világmindenség bonyolult és elegáns. A természettől a legvalószínűtlenebb módon csikarjuk ki titkait.”